Overlevelsesguide

Mammaen min sier at jeg burde dele mine erfaringer rundt det å ha tre tette barn. Hun mener også at jeg takler det bra, mammaer tenke alltid høyt om barna sine, eller hva? Nå har det seg sånn at jeg og min mann har tre barn sammen, en på 4, en på 2 år og snart 9 måneder og ei som straks fyller et år. Det er 3 år, 1 måned og 1 dag dra eldste til yngste, selv om målet mitt hele tiden var å kunne si at vi hadde tre barn under 3 (hvis det er lov å si?). Mannen min er fisker/skipper/reder, han bygger for tiden en ny båt i Polen som tegnes i Måløy og han er skipper på en båt. Dette betyr at han er mye borte enten på jobb eller planlegging av båt, eller messer for båt, eller firmaturer osv. Og jeg er en god del alene med barna. Jeg får mye støtte fra familie og de to eldstebarna går i barnehage (som jeg ikke er veldig flink å utnytte i følge veldig mange jeg snakker med), men stort sett er jeg alene om ansvaret. Personlig synes jeg det går veldig bra og får ofte høre at jeg er så tålmodig, uten at jeg helt kjenner meg igjen i den beskrivelsen bestandig.

Men så er det jo en del ting jeg selv mener at jeg er ganske god på, blant annet har vi veldig gode rutiner rundt legging i huset, jeg vet at jeg er flink å ta med barna mine på aktiviteter rundt i nærmiljøet, jeg er flink til å være tilstede for barna mine og jeg vet at jeg er flink til å la barna mine teste sine egne grenser.

Jeg husker den tiden hvor jeg gikk gravid med førstemann, hver eneste dag var jeg innom nettet for å Google søvn, mat, amming, klær, utstyr osv. For å finne ut alt som var "riktig" å gjøre eller kjøpe til en baby. Jeg hadde en venninne som sa at man ikke skulle søke så mye eller høre så mye på alt som var skrevet. Når man skal ha første barnet er det lettere sagt enn gjort nettopp å "ikke søke" eller "ikke høre", man tar gjerne til seg alt av råd og tips, samtidig som man luker ut en del ting man tenker er helt riv ruskende galt for en selv. Men gjerne ligger også disse tingene og surrer i bakhodet, for det kan jo kanskje hende at det er noe sannhet i det.

Men så tenker jeg nå da, at kanskje jeg faktisk kan dele noen erfaringer med de som roter seg inn her? Jeg har jo noen positive sider (ifølge meg selv) som kanskje noen andre kan dra nytte av? Så da lurer jeg på om jeg skal lage en slags overlevelsesguide for alle som måtte være interesserte. Eller, jeg lurer vel ikke lengre, har jo egentlig bestemt meg for å gjøre nettopp det. Må bare rote fram noe nyttig informasjon i dette kaoset av et hode. Så får vi se hva godt som kan komme ut av det.

PS. Alle bildene er tatt av husets fotograf; Storm Kristian, 2 år og snart 9 måneder❤

Komsatoppen

Helt siden vi kom hjem i midten av juli har Jens Ketil mast om å gå tur til Komsatoppen. Det er en av de minste toppturene som er med i Alta ti-toppers, vi ser toppen fra hagen vår og vi har vært der flere ganger helt siden han var i magen. I dag har barnehagen planleggingsdag, været har vært fint, bestemor og tante Rita hadde mulighet til å bli med så da var det ingen unnskyldninger for hvorfor vi ikke skulle gå opp. Turen gikk kjempefint! Ingen skrik fra lillebror, søster sang hele veien opp og storebror sprang i forveien og har antagelig gått dobbelt så mange skritt som oss andre.

Lillebror fant seg en trollhule.

Gummibjørner i premie til alle barna.

Nå skal vi snart lage pizza, så er planen å ta en tur på amfisenteret med Mia før vi tilbringer resten av ettermiddagen her hjemme. Snakkes!

Muffins

For å være sikker på at jeg får gjort klart alt til Solveigs bursdag har jeg bestemt meg for å begynne med bakingen allerede. Det meste kan jo fryses ned og smaker like godt når du tar det opp igjen av fryseren. Så i dag har jeg fått bakt og pyntet både lyse muffins og sjokolademuffins mens Solveig sov luren sin.

Jeg har flere ganger forsøkt å lage muffins fra bunnen av, men det ender alltid med at de sitter fast i formene, hva gjør jeg galt? Jeg bestemte meg uansett for å bruke de fantastiske ferdigposene fra Toro, de blir ALLTID en suksess, denne gangen og. Så toppet jeg de bare med blå og rosa smørkrem, jeg er ingen proff og de så ikke veldig bra ut, men både Solveig og Mia godkjente de, så da smakte de iallfall godt.

Etter luren trillet vi til varmebassenget og badet, Mia ble med oss dit. Solveig var litt urolig siden hun ikke kunne bevege seg på egenhånd, i badekaret hjemme får hun jo styre som hun selv vil. Men med litt leker, dykking og hopping holdt hun ut en stund. Etter bading hentet jeg guttene og nå ser vi Hakkebakkeskogen, endelig er den lagt ut på Viaplay! Senere er planen å farge håret, rødt!! Mens Mia passer på barna. I morgen er det planleggingsdag og da skal vi på topptur.

Vi snakkes.

SOL

Plutselig slo godværet til enda en dag, og jeg som trodde høsten hadde meldt sin ankomst. Deilig er det uansett. I dag har jeg, Solveig og Mia trillet tur til sentrum av Alta for å kjøpe litt stæsj til frøknas ettårsdag. Søstrene Grene er genial, billig og superfint. Love it❤ fant muffinsformer, ballonger, servietter og noen søte pappkopper man kan putte godteri eller snacks oppi. Tror dette blir bra.

Jeg hentet guttene tidlig i barnehagen så vi kunne nyte godværet sammen. Ute fikk de leke med kritt og vann, ikke en kjempegod kombinasjon, men pytt, alt går vekk i vask.

Nå er hele platten full av blå krittfotspor og ansiktene fikk seg en god runde med både blått og grønt.

På ettermiddagen fink vi besøk av bestemor og tok oss en tur ned i fjæra.

Solveig fikk spist steiner, skjell og tang, mens guttene samlet glass som de puttet i lommene. Nok en gang, #momoftheyear, lite hyling i det minste. Eldstemann bygget seg en hytte og begge guttene fikk kastet stein. Deilig med fjæra rett over veien.

Jeg og Solveig holder tradisjonen vår; hun er vanskelig å legge og jeg sitter utenfor døra i gyngestolen. Eller, jeg springer vel mest fram og tilbake for å tilby sutt eller vann til hun sovner. Det går egentlig helt fint, så får jeg blogget litt og.

God kveld.

Alenetid

Det er ingen hemmelighet at begrepet alenetid får en helt ny betydning etter at du har fått barn. Når babyen endelig er født krever den 24-timers oppmerksomhet og overgangen fra å være barnløs til å få et barn kan være vanskelig. Nå er jo jeg i den situasjonen at jeg selv har tatt valget om å få tre tette barn, noe som betyr enda mindre tid til å faktisk være alene. Nå som guttene har begynt i barnehagen igjen og Solveig fortsatt sover to lurer på dagtid blir det heldigvis litt tid til å gjøre ting man helst gjør når man et nettopp alene. I dag har jeg endelig fått ryddet ut bursdagskaken til fireåringen, den har bare stått nede i kjelleren i nesten 3 uker nå (nå kom jeg faktisk på at det står en i garasjen og), det trengtes for å si det sånn. Beklager på forhånd for de grafiske bildene...

Så jo fortsatt ut som et mesterverk!

Før jeg jobbet meg litt gjennom lagene, yuck!

Kan vel konkludere med at det var på tide å kvitte seg med den, ja. I tillegg rakk jeg å spise og se litt TV-serie, fikse på sengene til guttene i huset, vaske og henge opp klærne. Litt mindre produktiv i dag, men alle monner drar, ikkesant?

Nå sitter jeg med alle ytterklærne på og venter på at Solveig skal våkne (rastløs?), vi skal rett på butikken å hente en pakke fra H&M, mest klær til frøkna og litt til mor. Så må vi vel hjemom igjen for å spise, før vi henter brødrene tidlig i dag og. Storebror var like vanskelig å levere i dag og jeg tenker at det sikkert er fint å få komme tidlig hjem. Snakkes!

Visdomstanna

Dagen i dag startet med et pang! Jeg hadde time hos tannlegen relativt tidlig, hvertfall for oss som har vært hjemme i permisjon hele året, jeg måtte dusje, fikse meg selv, ungene, matpakker og gjennomføre det hele med en smule godt humør. Heldigvis sov minstejenta lengre enn oss andre så jeg fikk unnagjort det meste før hun måtte vekkes, mates , vaskes og kles på. Så var det bare å haste til barnehagen for å levere. Leveringen etter sommerferien har gått heeelt smertefritt, til i dag! Plutselig slår storebror på 4 år seg vrang og vil ikke at mamma skal dra. Heldigvis tok en av de som jobber i barnehagen seg av ham og jeg fikk kommet meg avsted. Så hastet jeg videre til oldemor, lempet av barnevogn og baby og kjørte til tannlegen. Pjuh! Rakk det heldigvis helt fint. Tannlegetimen tok ca.10 minutter, der ca. 7 av disse bestod av å gjøre meg klar; munnskylling, smikke og bedøvelse. Tannlegen brukte kanskje 20 sekunder på å få ut tanna og vips så var jeg ferdig. Har faktisk ikke hatt noen smerter heller, hurra!

Siden jeg til en forandring fikset meg i morges skal dere får et bilde av meg i litt bedre forfatning enn vanlig. Og det rotete vaskerommet mitt da, just keepin' it real folkens.

Jeg hentet guttene tidlig i barnehagen, hadde lovet eldstemann det, så dro vi hjem og lekte i hagen alle fire, lagde og spiste middag, ny runde i hagen, film og innelek. I tillegg har jeg vasket gulv og bakt brød, føler meg helt på topp! Nå skal jeg steike meg en pizza, drikke brus og se serie.

👆barna koste seg sammen på dissa, helt til jeg tok kameraet frem.

God kveld😘

Alta

Da var vi kommet hjem til Alta igjen. I dag høljet regnet ned, noe som begrenser aktivitetene vi bruker å bedrive ute ganske betraktelig, i alle fall hvis vi har lyst å ha med lillesøster som ikke kan gå enda. Far i huset tok med seg guttene en tur i traktoren til oldefar og da regnet letnet litt tok vi oss en tur med sekshjuling. Ellers har kun lekt inne og sett på TV. Vi rakk å spise middag hos oldemor og oldefar før vi måtte kjøre til ferga, alltid stor suksess når en er invitert på middag.

Siden jeg har lagt meg på den realistiske linja når det kommer til blogging denne gangen, legger jeg ved et bilde av kaoset vi tok med oss hjem. Forsåvidt er det fremdeles like kaos i gangen, må vel kanskje rydde opp litt, eller må jeg? Rydding er et evig mas, og jeg er så streng på systemene i huset at jeg er pent nødt til å fikse det helt selv. Eller irritere meg over at noen andre har gjort det feil. Såe, da fikser jeg det selv, da.

I morgen tidlig skal jeg til tannlegen og trekke en tann, wish me luck... god kveld.

Topptur

I dag har vi vært på topptur på Årøya. Noen barn som bruker å være her på sommerferie har satt opp skilt for å vise vei og laget en kasse med bok man kan skrive seg i når man har kommet helt opp. Turen er kort med enkelte bratte partier, veldig fin for barn. Mellomste barnet var veldig trøtt allerede før vi skulle starte opp. Han er inne i en periode hvor han er kjempetrøtt om dagen men nekter å sove hjemme, festlig. Turen var preget av hyling og en gutt som absolutt ikke ville gjøre det vi mente han skulle.

Da vi kom opp fikk alle barna, inkludert far i huset, dropspremie. Det er en tradisjon vi startet med i fjor, eller var det året før? For å motivere alle til å komme seg opp til målet. Dette har fungert veldig fint og gjorde heldigvis det i dag og. Tilbaketuren ble en helomvending og lillebror sang og hoppet seg nedover. Heldigvis!

Ellers har vi laget pizza til hele familien her ute; oss fem (tenk at vi er fem stykker, 5!!!), bestemor, oldemor, oldefar og onkel Frank. Kjørt med sekshjuling, lekt ute og vært i fjøset.

Fotografen har tatt bilder av dropspremien sin.

God kveld!

Bærplukking

Enda en dag med godt vær! Vi startet morgenen med regn og det så rimelig mørkt ut en stund for utebarna i familien (meg og eldstemann), men plutselig letnet skyene og fram kom solen og varmen. Vi har vært en god del ute i dag og, guttene har plukket bær, vi har vært i fjæra og så i fjøset.

Bestemor har kommet ut hit for å være sammen med oss til søndag, det er hennes hytte vi bor på her ute. Og for å toppe det hele kom også pappa ut, det ble et gledelig gjensyn. Han er hjemme en snartur før han reiser ut på sjøen igjen på tirsdag.

Nå er barna lagt, og forhåpentligvis sover de om ikke alt for lenge. Jeg og Sondre skal kjøre oss en tur med firhjuling mens bestemor passer de sovende barna, så blir det sikkert litt TV-titting før vi også finner senga.

God kveld, alle sammen.

Fotografen

Den selvutnevnte fotografen (hvertfall ut fra handling å dømme) er familiens toåring. Han nøler ikke med å hente mamma, pappa eller hvem som helst sin mobiltelefon, flippe over til kameraet og slå seg løs med fotograferingen. Etter en tid er han blitt mer selektiv på hva slags motiver han ønsker å forevige, så han vandrer rundt og finner de objektene han selv mener passer best.

Her har jeg valgt ut noen av bildene han har knipset i dag.

Storebror som løper rundt.

Skyggeselvportrett.

Og noen blomster.

Kanskje et fremtidig yrke?

Nå har alle barna lagt seg, de to eldste leker ennå på rommet sammen og Solveig er ikke helt enig i at det er natt enda. Så det blir nok noen turer inn og ut av rommet hennes før hun roer seg.

Ha en fin kveld, alle sammen.

Sol

Det er ingen hemmelighet at sommeren her nordpå kan være temmelig tragisk. Siden vi kom hjem har vi hatt et par solskinnsdager og stort sett bare overskyet ellers. I dag glimtet solen skikkelig til igjen og det nytes av både voksne og barn. Jeg rakk å sitte nesten 10 minutter i solstolen før barna kom tilbake fra sykkeltur med Mia. DET kan kalles ferie!

Barna har fått badet ute i stampen og virkelig fått utnytte en av de få dagene hvor det faktisk er mulig å være ute med minimalt med klær på.

Nå klipper guttene gress på skift med Mia. Så blir det nok en tur i fjøset og kanskje en liten lufterunde på andre siden av øya før det er kvelds, bading og leggetid.

The view

Bølger, sol og barn. Fantastisk.

#momoftheyear

Nå er vi kommet oss ut til Årøya. Turen gikk smertefritt, 2/3 barn lå og sov nesten hele veien. Hittil har barna kjørt gressklipper med Mia, kjørt traktor med oldefar, lekt ute og inne. Nå ligger Solveig ute i vogna og sover siste lur for i dag, mens vi andre venter på middag som oldemor lager til oss. Veldig greit å komme til dekket bord og underholdning her ute.

Når det kommer til overskrifta.... Da jeg ble gravid med eldstemann sluttet jeg umiddelbart å snuse, jeg holdt meg unna helt til nummer to kom til verden og ammingen tok slutt. Da havnet jeg plutselig på "snusvogna" igjen. Da jeg ble gravid med nummer tre var det vanskeligere å slutte på dagen og jeg benyttet nikotinfri snus i et helt år før jeg endelig klarte å vende meg av med det. Et halvt år gikk jeg uten, men da siste eksamensoppgave skulle skrives begynte jeg igjen. Hva feiler det meg!? Uansett, Solveig elsker å tygge på snusboksene, og som den litt middelmådige moren jeg er lar jeg henne bare gjøre det.

Touch up

I dag har jeg vært innom en av tatovørene i Alta for å få gjort litt touch up på føttene mine. Jeg har tatovert to hjortehoder, en på hver fot, i mai måned. Den første var jeg flink med å pleie riktig, luftet den godt, smurte den inn flere ganger daglig og var veldig påpasselig med. Den andre ble tatt like før ferien startet og ble dermed mer forsømt. Dette resulterte i at den falmet mye og en stor del ble "gnaget" bort når jeg brukte sko. Jeg fikk ordnet meg ny time hos Uncle Max og i dag fikk han rettet opp i forsømmelsen. Synes selv det ble veldig bra!

I morgen tar jeg og ungene turen til Årøya hvor oldeforeldrene til barna har fjøsdrift. Med oss har vi Mia, som er søskenbarnet til min mann, hun er en stor hjelp og underholder for ungene. På fredag kommer Sondre (min mann) og svigermor ut for å være sammen med oss over helga. Dette lover godt!

Sjelden kost

I dag har jeg og Solveig tatt oss en etterlengtet trilletur. Hele fjoråret var jeg student i permisjon og brukte dette som unnskyldning til hvorfor jeg ikke kunne trille turer med minstebarnet i huset, men nå når jeg kun er hjemme i permisjon er det ingen gode grunner til at jeg ikke skal lufte både meg selv og frøkna. Vi kom oss endelig ut, fikk trillet til et uteområde hvor Solveig fikk krype litt rundt før vi gikk hjemover. Fikk stoppet innom oldefar på kaia og hilst på før vi kom oss helt hjem igjen. Man må begynne i det små. Satser på at det blir flere turer dette året.

Ellers har vi vasket klær og bakt brød. Så må vel storebrødrene hentes om ikke alt for lenge. Jeg er veldig dårlig på å ha de lange dager i barnehagen og ofte hentes de lenge før de selv ønsker. Har som mål at Solveig skal sove begge lurene sine før de skal hentes, så får vi se hvordan det fungerer....

Hei, igjen!

Hei, igjen! Det har snart gått tre år siden jeg skrev noe på denne bloggen. I perioder har jeg kjent at eksponeringsbehovet har meldt seg, og det neste skoleåret har jeg permisjon uten lønn, så hvorfor ikke benytte anledningen til å gjøre et forsøk på å starte opp med bloggingen igjen? Ønsket var egentlig hele tid å gjøre en slags "grand opening" når jeg kom i gang, men så er jeg i utgangspunktet veldig glad i bloggere som viser et ærlig blikk inn i deres liv, og realistisk tenkt vil det være utfordrende å fremstille mitt liv som noe det virkelig er. Så da får det bli som det blir, har ikke funnet fram speilreflekskameraet en gang....

Siden forrige blogginnlegg har ungen som lå i magen blitt født, han er blitt 2 år og 8 måneder, han er blitt storebror til ei liten søster som snart blir 1 år, storebror er akkurat fylt 4 og vi har flyttet tilbake til Alta. Pappaen i huset driver og bygger fiskebåt i Polen og er mye borte for å jobbe. Hektisk!

Denne helga har vi (minus pappa) besøkt mormor og bestefar i Lakselv, veldig koselig og meget stressende. Heldigvis hadde jeg med meg eksemplariske barn og det ble kun litt hyling fra lillesøster på kjøreturen over fjellet. Ellers ble helga tilbragt ute i barnehage, i hagen til oldemor og oldefar og ved elva hvor vi lekte og hadde bål. Vi kom hjem tidligere i dag og har vært en tur ut i fjæra og på tampolina hele gjengen. Nå ser vi film og har store planer om å bygge med lego. Gumor skal komme på besøk og ellers skal vi bare kose oss. En rolig søndag, deilig.

Forhåpentligvis blir jeg flinkere å blogge denne gangen, det er jo faktisk ganske moro. Kanskje jeg får ut finger'n og kan ta noen ordentlige bilder og?

So long!

Les mer i arkivet » August 2017 » Oktober 2014 » November 2013

gratisdesign av Tonjemt
hits