Overlevelsesguide; søvn

Okei, hvordan overleve et liv med baby fra 3-6 måneder med fokus på søvn. Jeg husker ikke alle detaljer fra da guttene var små, men Solveig er ganske ferskt i minnet, så ta noe av det jeg forteller med en klype salt.

Nattsoving:

Jeg har aldri vært noen stor fan av gråtekurer og har heller tydd til en metode hvor jeg har lagt babyen ned, gitt sutt og koseteppe, enten forlatt rommet eller ligget inne sammen med babyen. Når jeg har hørt at det var behov for meg har jeg gjentatt dette, husk! Babyen har lov å lage lyder, noen liker å ha litt alenetid før de sovner, ikke gå inn før du faktisk hører at det er deg som trengs.

Det kan være greit å ha flere sutter i senga slik at babyen etterhvert kan lære seg og finne den selv og du ikke trenger å famle så veldig i mørket for å finne en. Noen barn liker det trangt og vil ha for eksempel en bamse eller en pute å "stange" hodet i, og vann er fint å ha når de begynner å drikke det.

Jens Ketil: klarer ikke helt å huske når jeg begynte å lage en rutine på sovingen hans, men husker at jeg lå inne på rommet sammen med ham og hatet livet mitt fordi det var som det var. De andre satt nede i stua og koste seg mens min oppgave var å lære en baby å sove, hvordan i HELVETE gjør man det, liksom? Fant heldigvis en del tips på nett og forsøkte metoden jeg har nevnt over. Dette fungerte etter en periode veldig fint og han var relativt grei å få inn i denne rytmen. Han kunne ligge i 30 minutter og lage lyder for seg selv (han var nok rundt 6 måneder da) og fant søvnen ganske greit på egenhånd.

Storm Kristian: han var og er stor for alderen både fysisk og mentalt (kanskje ikke så mye mentalt lengre, haha), så han har vært den enkleste å lære å sove på kvelden. Benyttet samme metode fra han var kanskje 1 måned og det tok ikke lang tid før han var inne i en rytme. Kan vel nevne at han enda kan våkne opp klokken 5 for å komme inn å sove i min seng til vi står opp. Han lærte seg egentlig aldri å finne sutt selv på natta og jeg sprang mye fram og tilbake da han flyttet på eget rom. Slitsomt. Det ble bedre da han og storebror begynte å sove på samme rom, men fortsatt kan han komme til meg på morgenkvisten for å sove bittelitt inntil meg.

Solveig Sofie: en tøff nøtt. Jeg begynte å innføre rutiner allerede før hun var 1 måned i håp om at dette skulle sette fart på prosessen. Hun kunne sovne på kvelden for så å våkne etter en time og da kunne hun holde det gående i 1-3 timer før hun sovnet igjen. Det ble mye byssing og styr, men da hun var 4 måneder endret heldigvis det seg. Hun sovnet endelig for kvelden når det faktisk var leggetid (ifølge mor). Hun sov i babynest i min seng til hun var rundt 6-7 måneder. Veldig enkelt, for da kunne jeg bare strekke ut hånda for å gi henne sutt eller koseteppe, eller bare løfte henne inntil puppen når hun var sulten.

Dagsoving:

Jeg er stor tilhenger av vogn, og elsker at babyen sover ute så jeg kan bråke så mye jeg vil inne. Noen mener man skal venne babyen til lyder, jeg er ikke enig, haha.

I denne perioden har alle tre sluttet å sovne momentant når man starter bilen og plutselig har det blitt vanskeligere å kjøre lange turer siden babyen er våken og kjeder seg. Vår løsning har vært å ha meg plassert i baksetet sammen med ungen for å underholde. Funket veldig fint til vi plutselig hadde tre stykker i baksetet, hehe.

Jens Ketil: sov inne til han var rundt 3 måneder gammel. Tvang alle til å være stille for at han skulle få sove, flaut! Han sovnet enkelt til han var nærmere tre måneder, da begynt han å være så nysgjerrig at han heller rullet rundt og kikket på alt som var å se på. Det var på tide å innføre vogn. Jeg trillet og trillet og trillet. Enten på tur eller bare på verandaen. Det funket veldig bra og han trivdes etterhvert veldig godt i vogna.

Storm Kristian: han sov vel i vogna fra han var rundt 1,5 måned gammel. Jens Ketil var hjemme sammen med meg (eller, vi var aldri hjemme, vi var enten i Alta hos bestemor eller på Råde hos mormor og bestefar) og han er en høylytt unge så stormen fikk ikke sovet noe særlig innendørs. Det ble mye hyling i vogna og litt lite trilling, skulle nesten tro jeg var for gråtekurer. Når storebror skulle sove sin lur brukte jeg å ha Storm Kristian inne sammen med meg, han hadde mye behov for nærhet og da sov han på magen min mens jeg strikket. En fin tid. Dette burde jeg kanskje heller postet i forrige innlegg? Men han sov altså i vogna i perioden 3-6 måneder.

Solveig Sofie: sov inne til hun var 3 måneder, begynte å blir mer nysgjerrig og flyttet henne ut i vogna. Mye trilling.

Styr og stell

Guttene er i barnehagen igjen i dag, nestsiste dagen før vi reiser sørover på søndag. Storebror er så sinna på meg for at jeg henter de for tidlig i barnehagen, så da får de bli litt lengre. Og jeg som har dårlig samvittighet, haha! Greit å blir irettesatt av fireåringen, da.

Jeg har fått bakt brød og vasket stua og kjøkkenet mens Solveig lå og sov. Rakk faktisk å strikke litt også. Vi lekte og spiste, så tok vi en tur opp til sentrum for å hente mine nye støvler, hurra! Gikk en tur på lekerommet og kjøpte is til Solveig, som hun ikke ville ha. Så dro vi hjem og lekte til hun skulle sove siste blund.

Når Solveig våkner skal vi hente guttene og kjøre til oldemor Britt for å spise middag. Jeg er på c9-kur (hvis noen vet hva det er?), så da har jeg stekt meg kylling som jeg skal ta med meg dit mens barna får fiskekaker. Veldig fint å slippe å lage middag selv. Og ikke minst koselig å være på besøk hos oldemor.

Snakkes!

Rolig

I dag var guttene hjemme fra barnehagen. Vi skulle nemlig på besøk til tante Renate og onkel Øystein, siden de begge var hjemme på dagen. Forsøkte å huske når vi sist var der og fant raskt ut at det var i et lystig lag og ingen barn var født. Så ingen av ungene har faktisk vært der tidligere! En skam. Det første guttene oppdaget var at nærmeste nabo var en flott lekeplass, så etter vi hadde vært inne en tur og forsynt oss med brus og godterier, lekt litt på platten og "hjulpet" til med hagearbeid tok hele gjengen turen for å teste ut lekeapparatene. Det ble en stor suksess og ingen ville hjem når Solveig ble trøtt og skulle sove. Jens Ketil gråt i tillegg i ettermiddag fordi han ville leke mer med onkel Øysteins bilbane, hehe. På snarlig gjensyn, regner jeg med.

Vi dro hjem, lekte ute og inne og så film, MASSE film. Sukk, kommer sterkere tilbake når Solveig blir mer fornøyd med å ha ytterklær på.

Nå sitter jeg i gyngestolen utenfor rommene til barna, jeg har med meg cola zero, strikketøy og de to nyeste bøkene til Jo Nesbø som jeg ennå ikke har fått lest (og den ene er kanskje to år gammel nå?). Solveig våknet hvert kvarter etter legging i går, og jeg orker ikke springe opp og ned trappa hele kvelden. Så da får jeg nyte en TV-fri kveld her oppe. Litt deilig det og iblant.

God kveld, alle sammen.

Newbie

I dag har jeg fått ryddet vaskerommet og pakket til vi skal reise sørover på søndag. Da Solveig våknet fikk hun lekt og spist før vi kjørte opp til sentrum for å bytte noen bursdagsgaver og kjøpe litt sminkegreier til meg. Jeg skulle bytte noen klær på KappAhl, og hver gang jeg går inn i den butikken går jeg amok... så da ble det bytting av klær, og en masse nye. Newbie er favorittmerket og de har sååå mye fint!

Vi gikk også en tur på lekerommet. Solveig kjenner seg igjen der nå og blir helt vill når vi nærmer oss, haha.

Oppdaget at Solveig har to jeksler som snart bryter gjennom tannkjøttet, dét kombinert med tett nese og sår hals er kanskje årsaken til at hun sover så dårlig om natta? Den nyeste episoden av game of thrones ble lagt ut på HBO i går, og den måtte selvsagt jeg se. Serien nærmer seg slutten og denne episoden var ekstra lang, til både glede og forargelse. Solveig våknet to ganger mens jeg så episoden og jeg kom meg alt for seint i seng. I tillegg har hun våknet ca. Hver eller annenhver time hele natta, så i dag er jeg rimelig trøtt. Guttene er enda i barnehagen og hun sover sin siste lur i vogna, så drar vi og henter de når hun våkner. #trøtt

Jeg er så dårlig på å sove på dagtid, så da ble denne luren bare benyttet til avslapning. Har hørt podkast, strikket og nå; blogget. Herlig.

1 år

For en flott dag! Solveig var eksemplarisk i morges, jeg vasket og matet henne, satt henne ned for å leke med guttene OG fikk vasket nesten hele første etasje (minus vaskerom, kontor og bad, som ikke var nødvendig heller, eller kanskje badet, men pytt) før hun skulle sove første lur! Hun klarer bare være våken i cirka to timer på morgenen, spesielt når hun sover dårlig om natta og det har hun gjort... ganske lenge nå.

Mens hun sov fikk vi besøk av oldemor Turid og oldefar Ole som skulle kjøre til Sverige på bobiltur. Da hun våknet kom oldefar Oskar på besøk og Solveig fikk spist boller, kake og masse godteri. Kan trygt si at sukkerinntaket var høyt nok til å holde for flere uker framover.

Det holdt heldigvis med kaker, oldemor Britt hadde også med seg en gulrotkake som kom godt med.

Vi fikk besøk av oldemor Britt, tante Renate og bestemor. Solveig sov sin andre blund og på ettermiddagen kom tante Birgitte, onkel Frank og gudmor Mia. Og da kom også Kristine med sin datter Petra som er 2 måneder eldre enn Solveig, stor suksess.

I tillegg har vi rukket å være to runder ute, og guttene en runde med Mia. En veldig fin dag!

Solveig var fornøyd med å få spise en hel kake selv. Hun tok like så godt hele fatet og tråkket innpå. Litt av et syn og mye gris. Men en særdeles blid ettåring.

Det er underlig at det snart har gått et år siden jeg og Sondre kjørte opp til fødestua her i Alta og Solveig kom med en rasende fart. Underlig og vidunderlig. Jeg synes barn er så mye enklere å håndtere enn babyer. Jeg vil heller diskutere enn å lure på hva ungen mener. Et år til så skjønner vi enda mer. Men akkurat nå skal jeg gjøre et forsøk på å bare nyte tiden, som alle snakker så varmt om.

Forberedelser

Jeg og guttene har brukt store deler av dagen på å forberede til Solveigs ettårsdag i morgen. Vi har pyntet kaker og funnet fram pynt. Burde vel egentlig ha laget en krone til frøkna, men kjenner at det ikke blir i kveld (og bursdagen er i morgen, så da blir det... aldri). Ble riktig så fornøyd med kakene, selv om jeg ikke er noe naturtalent. Får håpe det blir å smake.

Solveigs kake var ikke akkurat et pent skue, men alt ordner seg med litt krem.

Synes selv den ble riktig så søt. Vennligst prøv å overse rotet i bakgrunnen.

Bestemte meg for å lage både Solveigs kake og den store bløtkaka likedan, siden jeg ble så fornøyd.

Guttene hjalp til, mest med å skape kaos, men det er jo trivelig med selskap iallfall...

Vi pyntet også sjokoladekaka, jeg var redd for at oppskriften på glasur ble for lite, så jeg doblet den. Det var guttene rimelig fornøyd med!

Så nå er det bare rydding og vasking som gjenstår til i morgen. Og å legge fram alt sammen, da. Og jeg må dusje. Og kle finklær på barna. Burde egentlig ha klippet guttene. Og så må jeg legge alt godteriet i skåler, og pynte geletoget som vi også har laget. Og jeg må finne klær til meg selv. Flaks at jeg er et a-menneske og er mest opplagt og effektiv på morgenen. Tror jeg dropper klipping dog, det kan sikkert vente en uke til.

God kveld!

Heimdal gård

I dag tok vi turen til Heimdal gård. De arrangerer åpen gård en gang i året og har nissebesøk hver jul. Vi har vært ved gården flere ganger og Jens Ketil har vært der med barnehagen. De har ulike gårdsdyr man kan se eller klappe samt kafé og utsalg av strikkaklær og kjærlighet på pinner (takk og lov).

Guttene er så vandt med kyr fra oldemor og oldefars fjøs at de gikk vi rett forbi, haha.

Lillebror likte kyllingene aller best og gikk flere ganger tilbake for å se de. Like etter at dette bildet ble tatt klarte han å kile fingeren i buret, det endte med hyling og at jeg måtte rykke den ut. Ikke bra...

Og firhjulingen falt selvsagt i smak hos guttene. Solveig hang på magen stort sett hele turen og ble overlykkelig når hun fikk hele to kjærligheter.

Vi traff masse kjentfolk og rakk å bli lei opptil flere ganger før vi dro hjem. En fin dag!

Kaos

Vi kom hjem fra Årøya i morges, rakk å mate Solveig og skifte en bleie før vi dro opp til sentrum av Alta for å være med på politiets dag og gå i folketog for å få akuttsykehus til Alta. Da vi kom til politistasjonen fikk guttene prøvesitte scooter og firhjuling, lillebror testet blålysene på politibilen, vi telte hvor mange politibiler som var malt på veggen, fikk kjærlighet på pinne og bolle. Og så... var de ferdige. Fant raskt ut at formen ikke tilsa at vi skulle delta i noe folketog, så vi dro en snartur innom butikken før vi kjørte hjem for å se film. Kanskje like greit, for huset er virkelig kaotisk.

Solveig sover så dårlig i bilen, så hun var kjempetrøtt til siste luren og sov 2,5 (!!) time i vogna. Da fikk jeg og de eldste barna vært litt sammen, spist taco og jeg fikk ryddet en del mens de lekte og så film.

Nå er vi i andre etasje og rydder litt leker. Vi reiser sørover neste helg og da skal bestemor og oldemor vaske her (ja, jeg er bortskjemt), så da kan det være greit at ikke alt ligger strødd over hele gulvet.

Nå må jeg leke litt, vi skrives.

Fjøstid

Det har regnet og blåst kraftig nesten hele dagen og aktivitetsnivået har vært deretter. Stort sett har vi holdt oss inne, med unntak av tre små lufteturer, hvorav en av disse ble en tur ut alene for brødrene. Heldigvis har vi oldemor og oldefar i nabohuset, så da kunne vi dra dit og være en lang stund. Guttene maste om kyrne i flere timer før fjøstid og da det endelig ble tid for å dra dit var alle henrykte (spesielt mor som har jobbet hardt for å holde barna vekk fra hverandre, med god hjelp fra oldemor og oldefar).

Guttene blir bare tøffere og tøffere i fjøset. Personlig er jeg litt redd, spesielt for oksene og når det er mange kyr samlet. Men spesielt lillebror er veldig ivrig med å stryke og klemme på kyrne, haha. De fleste er heldigvis tålmodige, så han fortsetter å kose med alle som melder sin interesse.

Nå ligger barna i seng og jeg skal strikke og lese litt. I morgen tidlig reiser vi tilbake til Alta. Det er politiets dag og vi skal innom politistasjonen for å sjekke ut hva politiet egentlig gjør annet enn å fange tyver og gi bot (en hyppig benyttet trussel under bilkjøring, funker helt greit).

"Nedi der mista æ kameratelefonen". Jeg kan informere om at vi aldri så den igjen og at det heldigvis var en gammel som barna fikk bruke som leke.

Men nå hyler pannebåndet og boka på meg her, god kveld!

Nytt prosjekt

Jeg har flere ganger siden barna kom til verden fått strikkeånden over meg. Jeg har strikket to babytepper, fire gensere, utallige votter og luer, en jakke og et par mislykkede sokker. Når det endelig er begynt å mørkne om kveldene igjen (midnattssola veit dere) kjenner jeg at strikkebehovet melder seg. Det er liksom noe ekstra koselig med å sitte i mørket og strikke, gjerne med en kopp te og tente lys (for de som gidder det, da). Men så, hva skal man egentlig strikke? Jeg har mest lyst til å lage en ny genser, for da blir jeg så fornøyd med meg selv. Men det er veldig urealistisk at jeg skal klare å fullføre en genser før den er blitt for liten til barnet den er tiltenkt. Jeg er for rastløs og for lat til å fullføre et sånt prosjekt. Da kom jeg plutselig på at helt siden Jens Ketils pannebånd (som var alt for lite) på magisk vis forsvant fra skuffen hans, har han etterlyst det. Jeg har allerede strikket to pannebånd som jeg tenkte skulle bli julegaver, men som ble litt mislykkede og dermed får bli Solveig sine. Så hvorfor ikke bare lage et til han og?

For de som er kjent med strikketerminologien kan jeg informere om at jeg har felt av aaalt for slakt. Var redd for at det skulle bli for stramt rundt hodet og endte med det motsatte.

Jeg hadde tatt med meg litt forskjellig garn ut på hytta så jeg skulle ha noen valgmuligheter. Så da blir det pannebånd i blått til eldstemann. Jeg elsker Marius-mønsteret, han har allerede hatt tre gensere og to luer med samme mønster, men vi holder tradisjonen og kjører på med det samme.

Klarte faktisk å komme et lite stykke på vei, så gjelder det bare å holde strikkemotivasjonen oppe til jeg klarer å fullføre hele. Lykke til, Monica!

Årøya

Jeg har gledet meg sånn til å strikke og lese bok når jeg endelig kom meg hit på hytta, at jeg nesten glemte av at jeg hadde begynt å skrive online dagbok. Men så husket jeg det, da.

Vi kjørte til ferga i morges, en helt smertefri tur, tok ferga over, ikke fullt så smertefri og fikk pakket oss inn på hytta når vi kom fram. Det regnet en del, så til å begynne med holdt vi oss inne. Heldigvis ga regnet seg etter en stund og da våget vi oss ut også.

Vi har spist middag hos oldemor og oldefar, fått is til dessert og så tok vi oss turen til fergeleiet for å vente på ferga som kom med posten. Guttene fikk lekt litt og Solveig fikk hylt litt. Akkurat som det bruker å være.

Vi dro på hytta og fikk badet og nå er barna i seng. Guttene leker litt for høylydt og jeg burde kanskje gå å be de være stille. Så snart jeg har fått lagt opp neste prosjekt på strikkepinnene.

Ha en fin kveld, alle sammen.

En fin dag

Dagen i dag har vært en rolig og fin dag. Guttene har vært i barnehagen, Solveig sov lenge den første luren sin og jeg fikk pakket til turen til Årøya, spist, hørt podkast og sett serie før hun våknet. Godt å slappe litt av og. Vi kjørte opp til oldemor og trillet til barnehagen for å hente brødrene. Så gikk vi tilbake, det tok cirka 5 ganger så lang tid. Alt skal utforskes og det var mange søledammer på veien. De hadde jeg ikke lagt merke til da vi gikk første gangen, verden er fantastisk fascinerende for barn.

Da vi skulle dra til barnehagen i morges oppdaget vi en snegl på vei ned trappa.

Vi kom oss endelig til oldemor og fikk lekt litt før onkel Øystein og bestemor kom for å spise middag. Vi fikk oppvartning med både middag og dessert. Barna fikk lekt enda litt til, både ute og inne, før vi kjørte hjem.

Nå er det den samme tralten, med film og lek. Så skal vi bade og sove.

I morgen tidlig kjører vi til ferga som tar oss med til Årøya. Vi gleder oss alle mann. Dette blir siste turen før vi reiser sørover neste søndag. Den skal nytes!

Valg

I dag har jeg bakt kake til Solveigs bursdag, en liten som hun skal få spise helt selv og en stor til gjestene. Jeg har alltid tenkt at det er litt teit å la en ett-åring gå amok med en hel kake selv, men plutselig synes jeg at det er helt innafor. Merkelig. Jeg bakte begge kakene og har lagt de i fryseren, så må de bare pyntes på søndag. I tillegg har vi jo bakt boller, kanelsnurrer og muffins. Og så ligger det en ganske stor bit sjokoladekake i fryseren etter Jens Ketils 4-årsdag, den må bare pyntes så er den og klar. Så tenke jeg å lage gelé og kjøpe inn pølser, det må vel holde? Vi blir ikke så mange i bursdagen, hadde i utgangspunktet bare tenkt å invitere familie og gudforeldrene, så er i tillegg store deler av disse andre steder akkurat denne dagen.

Så trillet vi tur til sentrum av Alta, fikk handlet litt, lekt på lekerommet og forhåndsstemt. Forrige stortingsvalg stemte jeg ikke en gang, var vel i ammetåka regner jeg med. #shameonme Denne gangen fikk jeg gjort min plikt, tommel opp for det, liksom.

Så hentet vi brødrene i barnehagen og dro hjem, lagde og spiste middag, så film, fikk besøk av oldemor Turid, gikk ut for å leke, gikk inn for å leke og se film, badet og nå er de lagt. Kunne ærlig talt kopiert de siste linjene i hvert innlegg, vi er temmelig vanedyr her i huset. Men det funker, da... I morgen er vi invitert på middag hos oldemor Britt, så da har vi en plan iallfall.

God natt!

Overlevelsesguide: søvn

Da gjør vi et forsøk på denne overlevelsesguiden. Tenkte jeg kunne starte med å dele mine erfaringer rundt dette med småbarn og søvn. Dette er noe som opptar veldig mange, spesielt de som har barn som våkner ofte om natten, sover lite på dagen eller er vanskelige å legge. Jeg er på ingen måte noen ekspert, så dette vil kun være mine erfaringer. Jeg tror det kan være greit å dele inn akkurat dette temaet i flere deler, siden "triksene" man kan prøve endrer seg dramatisk i løpet av de første månedene av babyens liv. I dette innlegget vil jeg ta for meg de tingene jeg har erfart med nyfødte, babyer i alderen 0-3 måneder.

Denne alderen er etter min erfaring både den enkleste og den vanskeligste. Nyfødte er vanligvis veldig trøtte og sover mye. Men selvsagt er babyer forskjellige. Begge guttene i huset hadde stort behov for kroppskontakt og ville helst sove på fanget eller tett inntil meg. Dette behovet hadde aldri lillesøster.

Dagsoving:

Med første barnet fikk jeg mange tilbakemeldinger på at jeg ikke måtte finne på å la barnet sove på fanget mitt, for barnet ville bli vant til det og kreve dette. Så med eldstemann styrte jeg mye for å få ham til å sove andre steder enn inntil meg. Mye skriking og mye frustrasjon.

Med nummer to fant jeg ut at hvis jeg lot barnet sove på fanget mitt i skjul eller i bæresele så var det ingen som sa noe. Det er jeg veldig glad for at jeg gjorde, og anbefaler alle det samme. Har barnet behov for kroppskontakt; gi den det! Det kommer tidsnok en tid hvor barnet ikke har tid til å sitte inntil deg verken våken eller sovende.

Lillesøster hadde aldri det store behovet for kroppskontakt og sov i vugga si fra hun var nyfødt. Kan antagelig telle på ei hand antall ganger hun sovnet på fanget mitt. Barn er forskjellige.

Min erfaring er at de aller fleste babyer liker bevegelse, i bæresele/sjal eller vogn. De sover godt så lenge du går.

Nattsoving:

Denne er litt vanskeligere enn dagsovingen. Jeg har alltid hatt stort behov for å være alene, spesielt på kveldstid. Nyfødte har ingen naturlig rytme som sier at de nødvendigvis skal sove hele natten. Dette må de lære.

Med første baby hadde jeg han nede i stua, han sovnet når han ville og våknet når van ville. Etter noen uker så jeg at det var et slags mønster hvor han sovnet i 18-19-tiden og tok en litt lengre blund enn vanlig. Så da begynte jeg å ta på ham pysjen før dette og forsøkte å legge ham i sengen når han virket trøtt. Igjen; han hadde stort behov for kroppskontakt og jeg styrte mye for å få ham til å sove i sin egen seng. Dropp det!!!

Nummer to var litt enklere, han var på mange måter større, både fysisk og psykisk. Han var enklere å legge når jeg mente det var leggetid. Det var en del sprenging ut og inn for å gi sutt, men det gikk relativt raskt å få en slags rytme for han.

Solveig sov i babynest i min seng til hun var 6-7(?) måneder. Tror hun og eldstemann var ganske like da de var små. Hun brukte gjerne å sovne for så å våkne og være lysvåken. På dagtid kunne hun være våken i 1 time, men på natta kunne hun gjerne være våken 3 timer.

Felles for alle er at de har våknet midt på natta, gjerne i 3-4-tiden og hatt en våkeperiode på 1-3 timer. Med første barnet et jo ikke dette et kjempestort problem, for du kan jo bare sove lenge. Men når du har flere er man avhengig av søvn så man klarer å stå opp med de andre.

Så konklusjonen min er egentlig "anything goes" når barnet er nyfødt og en periode etter. Men er du like sta som meg kan du selvsagt forsøke å lære babyen en slags rytme nå. Da har jeg lugget inne på rommet sammen med barnet og gitt det sutt og koseteppe (det er gull verdt, men vanskelig å venne av med, synes jeg). Men helt ærlig så er det vanskelig å få til noe særlig når barnet er så lite.

Ble dette forståelig?

#fitmom

Okei, så i går bestemte noen av mine kjære familiemedlemmer seg for å dele et innlegg jeg hadde skrevet her på Facebook. Det resulterte i at det brått ble veldig mange lesere her inne. Og nå får jeg litt angst. Jeg håper nesten at ikke alle som har tatt seg turen faktisk har lest noe, for helt ærlig så er jo dette mer en dagbok enn noe annet. Og så er jeg redd for at dere ikke forstår humoren min. Plutselig ble jeg redd for at noen kanskje ikke forstår at for eksempel tittelen på dette innlegget er ironi. Så; hvis det er noe du har lest her inne og tenkt "mener hun virkelig dette?", så gjør jeg antagelig ikke det. Sånn... da var det ute av verden.

Så kjære dagbok kan vi ta fatt på dagen i dag. Jeg og Solveig har bakt boller og kanelsnurrer til bursdagen hennes, noen ble heldigvis stygge så da kunne guttene få spise de (ble vel strengt tatt jeg som spiste flest). Nå hadde jeg lyst å skrive #prompesyka, men så vet jeg ikke om jeg tør når så mange er her inne for å lese. Så tok vi oss en trilletur+topptur, hun fikk gummibjørner i premie på toppen og en kjærlighet for å bevare roen i vogna på vei hjem.

Så hentet vi brødrene i barnehagen, lagde og spiste middag, gikk ut i hagen for å leke, gikk inne for å leke og se film, bade og nå; sove. En veldig fin dag, iallfall sammenlignet med gårsdagen.

Vi snakkes!

Dette skal jo være en dagbok, men det er bare hyggelig om noen av dere tar dere tiden til å kommentere. #angst

Redhead

Gjorde et forsøk på å farge håret mitt rødt for noen dager siden. Var usikker på om jeg skulle farge med permanent farge eller en sånn som vaskes ut, men fant ut at det antagelig var lurest å teste med en som vaskes ut før jeg endelig bestemmer meg for hvilken farge jeg vil ha. Jeg fant en hårfarge som var knallrød, jenta på bildet hadde mørkt hår som meg med røde tupper. Sånn vil jeg ha! Jeg har latt meg lure av bilde på fargepakningene tidligere, det samme skjedde denne gangen...

Jeg fikk Mia til å ta et førbilde av håret mitt, det er allerede rødskjær i fargen jeg hadde så jeg tenkte det ville bli ekstra fint med knallrødt i endene.

Jens Ketil måtte ta etterbilde av meg i morges, han skjønte inne helt hvordan han skulle få med hele håret på bilde. Tough times for en 4-åring. Uansett, dere ser at håret absolutt ikke ble knallrødt. Fikk rød/lillaskjær, og da jeg tok på med den vinrøde kåpen min så jeg at fargen var helt lik den. Ganske glad for at jeg ikke tok permanent farge, tenker jeg må teste ut blått også før jeg bestemmer meg for noe som blir for "alltid". Kan vel ikke si at jeg ble misfornøyd, det ble bare ikke som jeg hadde håpet. Bedre lykke neste gang!

Fy fabian

Fy fabian for en søndag. Det har regnet fra vi stod opp og til barna endelig gikk og la seg. Etter det som kjentes som en evighet inne med film og mas våget vi oss ut en tur. Jeg pakket på regnklær og luer, og gikk ut med strålende humør. Eldstemann gjemte seg under paviljongteltet vårt og søster hylte fortvilet fordi hun ikke kunne bevege seg i regnbuksa, strålende! Mellomstemann var egentlig i godt humør, til tross for at det bruker å være han som lever opp til navnet sitt, Storm altså. Jeg foreslo at vi kunne tegne med kritt på betongplatten vi har under tak, det var alle enige i, så da gjorde vi det.

Barna gikk lei etter cirka 3,5 minutter og jeg forslo hopping på trampolina med sko på. De gikk med på det og. Jeg har ikke investert i regnbukse til meg selv enda, til tross for tre barn hvor den eldste er et utpreget utebarn, så jeg ble mildt sagt gjennomvåt. Dette klarte vi å underholde oss med i kanskje 5 minutter, så var lillebror lei. Da ble det sandkassa neste. Det fungerte ganske greit, til Solveig igjen oppdaget at hun ikke klarte å bevege seg. Enda mer hyling. Da var mor sjøl ferdig og vi gikk inn.

På ettermiddagen kom heldigvis bestemor på besøk, så fikk vi litt underholdning. Hun var sammen med oss til leggetid, heldigvis. Sondre (far i huset) sier at jeg er den mest rastløse av alle barna i heimen, og det har han antagelig helt rett i. Tror faktisk jeg blir fysisk syk av å være for mye inne. Nå har jeg hodepine, er slapp og lat. I dag har vi fått sett Pippi, Peter Pan, Hakke Bakke skogen 2 ganger, Karsten og Petra +++ jeg er så lei!!! Så nå må jeg vel gå ned og se en film. Er det mulig, for en dobbelmoral.

Håper på bedre vær i morgen, god natt!

Lørdag

Denne lørdagen viste seg å bli nok en nydelig dag. Vi trillet til butikken i 11-tiden, da var det 15 grader ute, fin temperatur for både store og små. Vi fikk handlet litt og trillet videre til to ulike barnehager for å leke. Barna koste seg masse og da koser jeg meg og. Da vi var ferdig tittet sola fram og temperaturen steg til 20 grader, deilig!

Vi trillet hjem igjen, lagde middag, spiste og så film. Solveig fikk sove sin siste lur og spist før vi dro videre til Lathari, som er Altas sandstrand. Der er det en liten lekeplass for barna, men det er stranda, steinene, skjellene og tanga som er størst suksess for mine barn.

Denne brua benytter guttene til å leve ut eventyret om bukkene bruse. Hver. Eneste. Gang.

Så kjørte vi innom butikken, kjøpte masse lørdagsgodt og dro hjem, så film og spiste godteri til kvelds. Stor suksess! Nå er jeg utslitt, gleder meg til å se litt TV alene og drikke brus. Må lade opp til ny runde med underholdning av barn i morgen.

God kveld, dere.

Overlevelsesguide

Mammaen min sier at jeg burde dele mine erfaringer rundt det å ha tre tette barn. Hun mener også at jeg takler det bra, mammaer tenke alltid høyt om barna sine, eller hva? Nå har det seg sånn at jeg og min mann har tre barn sammen, en på 4, en på 2 år og snart 9 måneder og ei som straks fyller et år. Det er 3 år, 1 måned og 1 dag dra eldste til yngste, selv om målet mitt hele tiden var å kunne si at vi hadde tre barn under 3 (hvis det er lov å si?). Mannen min er fisker/skipper/reder, han bygger for tiden en ny båt i Polen som tegnes i Måløy og han er skipper på en båt. Dette betyr at han er mye borte enten på jobb eller planlegging av båt, eller messer for båt, eller firmaturer osv. Og jeg er en god del alene med barna. Jeg får mye støtte fra familie og de to eldstebarna går i barnehage (som jeg ikke er veldig flink å utnytte i følge veldig mange jeg snakker med), men stort sett er jeg alene om ansvaret. Personlig synes jeg det går veldig bra og får ofte høre at jeg er så tålmodig, uten at jeg helt kjenner meg igjen i den beskrivelsen bestandig.

Men så er det jo en del ting jeg selv mener at jeg er ganske god på, blant annet har vi veldig gode rutiner rundt legging i huset, jeg vet at jeg er flink å ta med barna mine på aktiviteter rundt i nærmiljøet, jeg er flink til å være tilstede for barna mine og jeg vet at jeg er flink til å la barna mine teste sine egne grenser.

Jeg husker den tiden hvor jeg gikk gravid med førstemann, hver eneste dag var jeg innom nettet for å Google søvn, mat, amming, klær, utstyr osv. For å finne ut alt som var "riktig" å gjøre eller kjøpe til en baby. Jeg hadde en venninne som sa at man ikke skulle søke så mye eller høre så mye på alt som var skrevet. Når man skal ha første barnet er det lettere sagt enn gjort nettopp å "ikke søke" eller "ikke høre", man tar gjerne til seg alt av råd og tips, samtidig som man luker ut en del ting man tenker er helt riv ruskende galt for en selv. Men gjerne ligger også disse tingene og surrer i bakhodet, for det kan jo kanskje hende at det er noe sannhet i det.

Men så tenker jeg nå da, at kanskje jeg faktisk kan dele noen erfaringer med de som roter seg inn her? Jeg har jo noen positive sider (ifølge meg selv) som kanskje noen andre kan dra nytte av? Så da lurer jeg på om jeg skal lage en slags overlevelsesguide for alle som måtte være interesserte. Eller, jeg lurer vel ikke lengre, har jo egentlig bestemt meg for å gjøre nettopp det. Må bare rote fram noe nyttig informasjon i dette kaoset av et hode. Så får vi se hva godt som kan komme ut av det.

PS. Alle bildene er tatt av husets fotograf; Storm Kristian, 2 år og snart 9 måneder❤

Komsatoppen

Helt siden vi kom hjem i midten av juli har Jens Ketil mast om å gå tur til Komsatoppen. Det er en av de minste toppturene som er med i Alta ti-toppers, vi ser toppen fra hagen vår og vi har vært der flere ganger helt siden han var i magen. I dag har barnehagen planleggingsdag, været har vært fint, bestemor og tante Rita hadde mulighet til å bli med så da var det ingen unnskyldninger for hvorfor vi ikke skulle gå opp. Turen gikk kjempefint! Ingen skrik fra lillebror, søster sang hele veien opp og storebror sprang i forveien og har antagelig gått dobbelt så mange skritt som oss andre.

Lillebror fant seg en trollhule.

Gummibjørner i premie til alle barna.

Nå skal vi snart lage pizza, så er planen å ta en tur på amfisenteret med Mia før vi tilbringer resten av ettermiddagen her hjemme. Snakkes!

Muffins

For å være sikker på at jeg får gjort klart alt til Solveigs bursdag har jeg bestemt meg for å begynne med bakingen allerede. Det meste kan jo fryses ned og smaker like godt når du tar det opp igjen av fryseren. Så i dag har jeg fått bakt og pyntet både lyse muffins og sjokolademuffins mens Solveig sov luren sin.

Jeg har flere ganger forsøkt å lage muffins fra bunnen av, men det ender alltid med at de sitter fast i formene, hva gjør jeg galt? Jeg bestemte meg uansett for å bruke de fantastiske ferdigposene fra Toro, de blir ALLTID en suksess, denne gangen og. Så toppet jeg de bare med blå og rosa smørkrem, jeg er ingen proff og de så ikke veldig bra ut, men både Solveig og Mia godkjente de, så da smakte de iallfall godt.

Etter luren trillet vi til varmebassenget og badet, Mia ble med oss dit. Solveig var litt urolig siden hun ikke kunne bevege seg på egenhånd, i badekaret hjemme får hun jo styre som hun selv vil. Men med litt leker, dykking og hopping holdt hun ut en stund. Etter bading hentet jeg guttene og nå ser vi Hakkebakkeskogen, endelig er den lagt ut på Viaplay! Senere er planen å farge håret, rødt!! Mens Mia passer på barna. I morgen er det planleggingsdag og da skal vi på topptur.

Vi snakkes.

SOL

Plutselig slo godværet til enda en dag, og jeg som trodde høsten hadde meldt sin ankomst. Deilig er det uansett. I dag har jeg, Solveig og Mia trillet tur til sentrum av Alta for å kjøpe litt stæsj til frøknas ettårsdag. Søstrene Grene er genial, billig og superfint. Love it❤ fant muffinsformer, ballonger, servietter og noen søte pappkopper man kan putte godteri eller snacks oppi. Tror dette blir bra.

Jeg hentet guttene tidlig i barnehagen så vi kunne nyte godværet sammen. Ute fikk de leke med kritt og vann, ikke en kjempegod kombinasjon, men pytt, alt går vekk i vask.

Nå er hele platten full av blå krittfotspor og ansiktene fikk seg en god runde med både blått og grønt.

På ettermiddagen fink vi besøk av bestemor og tok oss en tur ned i fjæra.

Solveig fikk spist steiner, skjell og tang, mens guttene samlet glass som de puttet i lommene. Nok en gang, #momoftheyear, lite hyling i det minste. Eldstemann bygget seg en hytte og begge guttene fikk kastet stein. Deilig med fjæra rett over veien.

Jeg og Solveig holder tradisjonen vår; hun er vanskelig å legge og jeg sitter utenfor døra i gyngestolen. Eller, jeg springer vel mest fram og tilbake for å tilby sutt eller vann til hun sovner. Det går egentlig helt fint, så får jeg blogget litt og.

God kveld.

Alenetid

Det er ingen hemmelighet at begrepet alenetid får en helt ny betydning etter at du har fått barn. Når babyen endelig er født krever den 24-timers oppmerksomhet og overgangen fra å være barnløs til å få et barn kan være vanskelig. Nå er jo jeg i den situasjonen at jeg selv har tatt valget om å få tre tette barn, noe som betyr enda mindre tid til å faktisk være alene. Nå som guttene har begynt i barnehagen igjen og Solveig fortsatt sover to lurer på dagtid blir det heldigvis litt tid til å gjøre ting man helst gjør når man et nettopp alene. I dag har jeg endelig fått ryddet ut bursdagskaken til fireåringen, den har bare stått nede i kjelleren i nesten 3 uker nå (nå kom jeg faktisk på at det står en i garasjen og), det trengtes for å si det sånn. Beklager på forhånd for de grafiske bildene...

Så jo fortsatt ut som et mesterverk!

Før jeg jobbet meg litt gjennom lagene, yuck!

Kan vel konkludere med at det var på tide å kvitte seg med den, ja. I tillegg rakk jeg å spise og se litt TV-serie, fikse på sengene til guttene i huset, vaske og henge opp klærne. Litt mindre produktiv i dag, men alle monner drar, ikkesant?

Nå sitter jeg med alle ytterklærne på og venter på at Solveig skal våkne (rastløs?), vi skal rett på butikken å hente en pakke fra H&M, mest klær til frøkna og litt til mor. Så må vi vel hjemom igjen for å spise, før vi henter brødrene tidlig i dag og. Storebror var like vanskelig å levere i dag og jeg tenker at det sikkert er fint å få komme tidlig hjem. Snakkes!

Visdomstanna

Dagen i dag startet med et pang! Jeg hadde time hos tannlegen relativt tidlig, hvertfall for oss som har vært hjemme i permisjon hele året, jeg måtte dusje, fikse meg selv, ungene, matpakker og gjennomføre det hele med en smule godt humør. Heldigvis sov minstejenta lengre enn oss andre så jeg fikk unnagjort det meste før hun måtte vekkes, mates , vaskes og kles på. Så var det bare å haste til barnehagen for å levere. Leveringen etter sommerferien har gått heeelt smertefritt, til i dag! Plutselig slår storebror på 4 år seg vrang og vil ikke at mamma skal dra. Heldigvis tok en av de som jobber i barnehagen seg av ham og jeg fikk kommet meg avsted. Så hastet jeg videre til oldemor, lempet av barnevogn og baby og kjørte til tannlegen. Pjuh! Rakk det heldigvis helt fint. Tannlegetimen tok ca.10 minutter, der ca. 7 av disse bestod av å gjøre meg klar; munnskylling, smikke og bedøvelse. Tannlegen brukte kanskje 20 sekunder på å få ut tanna og vips så var jeg ferdig. Har faktisk ikke hatt noen smerter heller, hurra!

Siden jeg til en forandring fikset meg i morges skal dere får et bilde av meg i litt bedre forfatning enn vanlig. Og det rotete vaskerommet mitt da, just keepin' it real folkens.

Jeg hentet guttene tidlig i barnehagen, hadde lovet eldstemann det, så dro vi hjem og lekte i hagen alle fire, lagde og spiste middag, ny runde i hagen, film og innelek. I tillegg har jeg vasket gulv og bakt brød, føler meg helt på topp! Nå skal jeg steike meg en pizza, drikke brus og se serie.

👆barna koste seg sammen på dissa, helt til jeg tok kameraet frem.

God kveld😘

Alta

Da var vi kommet hjem til Alta igjen. I dag høljet regnet ned, noe som begrenser aktivitetene vi bruker å bedrive ute ganske betraktelig, i alle fall hvis vi har lyst å ha med lillesøster som ikke kan gå enda. Far i huset tok med seg guttene en tur i traktoren til oldefar og da regnet letnet litt tok vi oss en tur med sekshjuling. Ellers har kun lekt inne og sett på TV. Vi rakk å spise middag hos oldemor og oldefar før vi måtte kjøre til ferga, alltid stor suksess når en er invitert på middag.

Siden jeg har lagt meg på den realistiske linja når det kommer til blogging denne gangen, legger jeg ved et bilde av kaoset vi tok med oss hjem. Forsåvidt er det fremdeles like kaos i gangen, må vel kanskje rydde opp litt, eller må jeg? Rydding er et evig mas, og jeg er så streng på systemene i huset at jeg er pent nødt til å fikse det helt selv. Eller irritere meg over at noen andre har gjort det feil. Såe, da fikser jeg det selv, da.

I morgen tidlig skal jeg til tannlegen og trekke en tann, wish me luck... god kveld.

Topptur

I dag har vi vært på topptur på Årøya. Noen barn som bruker å være her på sommerferie har satt opp skilt for å vise vei og laget en kasse med bok man kan skrive seg i når man har kommet helt opp. Turen er kort med enkelte bratte partier, veldig fin for barn. Mellomste barnet var veldig trøtt allerede før vi skulle starte opp. Han er inne i en periode hvor han er kjempetrøtt om dagen men nekter å sove hjemme, festlig. Turen var preget av hyling og en gutt som absolutt ikke ville gjøre det vi mente han skulle.

Da vi kom opp fikk alle barna, inkludert far i huset, dropspremie. Det er en tradisjon vi startet med i fjor, eller var det året før? For å motivere alle til å komme seg opp til målet. Dette har fungert veldig fint og gjorde heldigvis det i dag og. Tilbaketuren ble en helomvending og lillebror sang og hoppet seg nedover. Heldigvis!

Ellers har vi laget pizza til hele familien her ute; oss fem (tenk at vi er fem stykker, 5!!!), bestemor, oldemor, oldefar og onkel Frank. Kjørt med sekshjuling, lekt ute og vært i fjøset.

Fotografen har tatt bilder av dropspremien sin.

God kveld!

Bærplukking

Enda en dag med godt vær! Vi startet morgenen med regn og det så rimelig mørkt ut en stund for utebarna i familien (meg og eldstemann), men plutselig letnet skyene og fram kom solen og varmen. Vi har vært en god del ute i dag og, guttene har plukket bær, vi har vært i fjæra og så i fjøset.

Bestemor har kommet ut hit for å være sammen med oss til søndag, det er hennes hytte vi bor på her ute. Og for å toppe det hele kom også pappa ut, det ble et gledelig gjensyn. Han er hjemme en snartur før han reiser ut på sjøen igjen på tirsdag.

Nå er barna lagt, og forhåpentligvis sover de om ikke alt for lenge. Jeg og Sondre skal kjøre oss en tur med firhjuling mens bestemor passer de sovende barna, så blir det sikkert litt TV-titting før vi også finner senga.

God kveld, alle sammen.

Fotografen

Den selvutnevnte fotografen (hvertfall ut fra handling å dømme) er familiens toåring. Han nøler ikke med å hente mamma, pappa eller hvem som helst sin mobiltelefon, flippe over til kameraet og slå seg løs med fotograferingen. Etter en tid er han blitt mer selektiv på hva slags motiver han ønsker å forevige, så han vandrer rundt og finner de objektene han selv mener passer best.

Her har jeg valgt ut noen av bildene han har knipset i dag.

Storebror som løper rundt.

Skyggeselvportrett.

Og noen blomster.

Kanskje et fremtidig yrke?

Nå har alle barna lagt seg, de to eldste leker ennå på rommet sammen og Solveig er ikke helt enig i at det er natt enda. Så det blir nok noen turer inn og ut av rommet hennes før hun roer seg.

Ha en fin kveld, alle sammen.

Sol

Det er ingen hemmelighet at sommeren her nordpå kan være temmelig tragisk. Siden vi kom hjem har vi hatt et par solskinnsdager og stort sett bare overskyet ellers. I dag glimtet solen skikkelig til igjen og det nytes av både voksne og barn. Jeg rakk å sitte nesten 10 minutter i solstolen før barna kom tilbake fra sykkeltur med Mia. DET kan kalles ferie!

Barna har fått badet ute i stampen og virkelig fått utnytte en av de få dagene hvor det faktisk er mulig å være ute med minimalt med klær på.

Nå klipper guttene gress på skift med Mia. Så blir det nok en tur i fjøset og kanskje en liten lufterunde på andre siden av øya før det er kvelds, bading og leggetid.

The view

Bølger, sol og barn. Fantastisk.

Les mer i arkivet » September 2017 » August 2017 » Oktober 2014

gratisdesign av Tonjemt
hits